Bila hujung minggu..mama kena masak dlm kuantiti yg bnyk..sebab akan ada episod makan ulangan..so utk dapatkan resepi Mee Rebus utara mama hari ni silalah baca ya:
Mee rebus utara;
Bahan A : untuk kuah
Keledek 1 biji} setelah masak kesemuanya perlu dilecek hingga halus.
Kentang 3 biji }
Bawang merah 3ulas (kisar halus)
Cili boo/cili giling 3 sudu bsr.
Udang basah 20 ekor (rebus &;asingkan kepala)
Cara2 masak kuah
Kentang dan keledek direbus Lecek hingga hancur.
Rebus udang &kepala udang.
Kopek kulit udang. Asingkan isinya. Ambil kulit &kepala udang -blend menggunakan air rebusan. Tapis dan asingkan.
Panaskannperiuk tumis bawang yg dikisar bersama cili boo. Dah masak masukkan air rebusan udang yg di blend (tapis ya..jgn x tapis).
Isi udang blend dan masukkan juga.
Slps tu.masukkan pula keledek dan kentang yg dh dilecek. Jika pekat tambahkan air ikut citarasa chef dapur.
Masukkan garam,gula, perasa..biarkan sehingga masak.
Bahan B:
Sawi potong2 } dicelur
Taugeh } dicelur
Fish Cake & Fish Ball ( (dicelur sekejap)
Telur ayam (rebus ya..)
Cili besar hijau & merah (dihiris)
Tahu 4 keping (digoreng dan potong nipis)
Bawang goreng
Daun sup dipotong pendek2
Bahan C
Sambal daging.
1/2 kg daging potong dadu.
Tumbukkan bawang merah 3 ulas bersama 1/2 inci belacan.
1 Senduk besar ciliboo /cili giling (bergantung kepada siapa yang makan ya kuantitinya)
cara masak:
2 sudu besar minyak masak, masukkan ke dlm kuali dan panaskan.
Masukkan daging yg telah dipotong dan dibersihkan.
Bila daging dah agak2 separuh masak, ketepikan dan masukkan bawang yg telah ditumbuk & cili boo.
goreng sampai pecah minyak, gaulkan sekali dengan daging,
Akhir sekali letakkan perasa. (gaeam, aji, gula) secukup rasa..
dan jangan lupa..Mee kuning atau mee hoon.yang dibersihkan / dicelur air panas..
Bila dh makan sekali..pasti nk cuba lagi..
Good Luck!!
No comments:
Post a Comment