Sunday, September 28, 2014

Me rebus utara resepimama

Bila hujung minggu..mama kena masak dlm kuantiti yg bnyk..sebab akan ada episod makan ulangan..so utk dapatkan resepi Mee Rebus utara mama hari ni silalah baca ya:



Mee rebus utara;
Bahan A : untuk kuah
Keledek 1 biji}       setelah masak kesemuanya perlu dilecek hingga halus.
Kentang 3 biji }
Bawang merah 3ulas (kisar halus)
Cili boo/cili giling 3 sudu bsr.
Udang basah 20 ekor (rebus &;asingkan kepala)

Cara2 masak kuah
Kentang dan keledek direbus Lecek hingga hancur.
Rebus udang &kepala udang.
Kopek kulit udang. Asingkan isinya. Ambil kulit &kepala udang -blend menggunakan air rebusan. Tapis dan asingkan.
Panaskannperiuk tumis bawang yg dikisar bersama cili boo. Dah masak masukkan air rebusan udang yg di blend (tapis ya..jgn x tapis).
Isi udang blend dan masukkan juga.
Slps tu.masukkan pula keledek dan kentang yg dh dilecek. Jika pekat tambahkan air ikut citarasa chef dapur. 
Masukkan garam,gula, perasa..biarkan sehingga masak.

Bahan B: 

Sawi  potong2 } dicelur
Taugeh } dicelur
Fish Cake & Fish Ball ( (dicelur sekejap)
Telur ayam (rebus ya..)
Cili besar hijau & merah  (dihiris)
Tahu  4 keping (digoreng dan potong nipis)
Bawang goreng 
Daun sup dipotong pendek2

Bahan C
Sambal daging.
1/2 kg daging potong dadu.
Tumbukkan bawang merah 3 ulas bersama  1/2 inci belacan.
1 Senduk besar ciliboo /cili giling (bergantung kepada siapa yang makan ya kuantitinya)
cara masak:
2 sudu besar minyak masak, masukkan ke dlm kuali dan panaskan.
Masukkan daging yg telah dipotong dan dibersihkan.
Bila daging dah agak2 separuh masak, ketepikan dan masukkan bawang yg telah ditumbuk & cili boo.
goreng sampai pecah minyak, gaulkan sekali dengan daging, 
Akhir sekali letakkan perasa. (gaeam, aji, gula) secukup rasa..

dan jangan lupa..Mee kuning atau mee hoon.yang dibersihkan / dicelur air panas..

Bila dh makan sekali..pasti nk cuba lagi..

Good Luck!!



No comments: